Poznat i kao Srebrna planina, Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji koji se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od oko 75 km, dosežući u srednjem delu širinu od oko 40 km. Jedan njegov deo je zaštićena zona pod imenom Nacionalni park Kopaonik, u okviru kojeg postoji veći broj zaštićenih prirodnih celina, a na njemu se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji.

Njegov najviši vrh je Pančićev vrh sa 2.017 metara, na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka po kome je dobio ime. Ceo masiv je dobio naziv po velikom rudnom bogatstvu koje je na njemu eksploatisano još od srednjeg veka, a na njegovom širem prostoru je smešten čitav niz kulturno-istorijskih spomenika iz perioda od 12. do 15. veka.

Zahvaljujući razvijenom turističkom centru sa savremenim hotelima i pratećim objektima, Kopaonik predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji. Zime su hladne sa snegom, a leta topla i sunčana. Sneg pada oko 159 dana u godini, od novembra do maja, a Kopaonik je zbog šetnji po prirodi ugodan i tokom leta i jeseni.

 

Ski staze kopaonik

Kopaonik ima 24 ski-liftova i gondola i skijaške staze za sve kategorije, duge oko 60 kilometara (20 km staza za nordijsko i 40 km za alpsko skijanje), a kapacitet žičara i ski-liftova je više od 28.000 skijaša na sat. Tu su i osvetljena staza „Malo jezero“ za noćno skijanje i snoubord park. Kvalitet snega i mogućnost prekrivanja staza veštačkim snegom čine Kopaonik idealnim skijalištem koje brzo privlači sve više turista. Planina je dobro povezana sa glavnim centrima u Srbiji.

 1. Sunčana dolina

Tip žičare: dvosed, trajanje vožnje 4,5 minuta; Dužina: 644 m; Težina: srednje teška

Staza vodi od hotela Putnik prema Krstu (1.715 m). Laka je i vrlo široka. Od podneva je obasjana suncem zbog svog položaja, ali zbog toga ova staza prva podleže topljenju snega.

 1. Suvo rudište

Tip: ski lift, trajanje vožnje 7 min; Dužina: 1.437 m; Težina staze: srednje laka

Staza vodi od Krsta do vrha Suvo rudište (1.976 m). Pripada srednje lakim stazama. Proteže se krajnjom zapadnom stranom skijališta. Idealna je za početnike u spustu. Na dnu staze kod „krsta“ možete zastati radi odmora i sunčanja, ili u kontinuitetu nastaviti skijanje niz Sunčanu dolinu.

 1. Malo jezero

Tip žičare: ski lift, trajanje vožnje 2,5 minuta; Dužina: 450 m; Težina staze: laka

Staza vodi od apartmanskog naselja “Sunčani vrhovi” – Konaci do Krsta (1.715 m). Staza je laka i vrlo kratka, zaklonjena od vetrova, tako da radi i u najnepovoljnijim meteorološkim uslovima. Osvetljena je i za noćno skijanje (od 19 do 22 sata).

 1. Pančićev vrh

Tip: četvorosed; Dužina: 1.393 m; Težina staze: srednje teška

Žičara je tipa četvorosed sa sklopivim sedištima. Dužine trase je 1.393 m, visinska razlika 248 m, a kapacitet je 1.800 skijaša na sat. Postavljena je na mestu i trasi najstarije žičare jednoseda na Kopaoniku. Trasa počinje sa vrha Suvo Rudište i spušta se do centralne zaravni ispred većine kopaoničkih hotela. Grana se na tri trase koje su zaštićene šumom i spuštaju se prema turističkom centru.

 1. Centar

Tip: dvosed; Dužina: 1.832 m; Težina staze: srednje teška

Ovo je najduža žičara na Kopaoniku. Spušta se sa Suvog rudišta prema turističkom centru. Gornji deo staze se podudara sa stazama br. 2 Suvo rudište i br. 4 Pančić, a u donjem delu se grana na dve staze koje presecaju četinarsku šumu.

 1. Duboka I

Tip: četvorosed; Dužina: 1.410 m; Težina staze: teška-crna FIS

Staza kreće sa vrha Suvo Rudište i čine je dve staze, leva, nešto lakša i duža, popularno zvana „crvena Duboka“ i desna, teža, „crna Duboka“. Obe staze se spajaju u jednu pri samom dnu. Većina takmičenja održava se na ovoj stazi, tj. na njenom težem crnom delu, jer staza zadovoljava FIS propise.

 1. Karaman greben

Tip: šestosed; Dužina: 1.196 m; Težina staze: srednje laka

Staza spada u izuzetno lake staze i pogodna je za početnike. Žičara polazi sa centralne zaravni ispred većine hotela, a izlazi na vrh Karaman Greben. Čine je dve staze. Desna je nešto blaža na čijoj sredini se susreću dolazna, odnosno odlazna prečica za stazu Mali Karaman. Leva staza je nešto kraća i nešto strmija. Preko puta izlazne stanice Karaman Grebena je i izlazna stanica Duboke II. Ako krenete prema njoj i prođete je desno od sebe, stići ćete do tanjira Kneževske Bare. Do staze se stiže sa centralne zaravni ispred Grand hotela, izlaskom sa Duboke II i već pomenutom prečicom sa Malog Karamana.

8a. Mali karaman

Tip: četvorosed; Dužina: 1.042 m; Težina staze: srednje laka

8b. Mali Karaman B

Tip: ski lift; Dužina: 1.082 m; Težina staze: srednje laka

Žičara je tipa četvorosedešnica sa trakom za ubrzanje i ski lift tipa tanjir. Sa obe strane žičare uređene su staze za skijanje. Na izlazu sa žičare levo se odvaja prelazna staza preme žičari br. 9 Marine vode. Sa desne strane se odvaja prelazna staza prema žičari br. 7 Karaman greben i turističkom centru. Na samom vrhu može se preći na staze Gvozdac i Kneževske bare, ili prelaznom stazom do Bele reke II.

 1. Marine vode

Tip: ski lift; Dužina: 909 m; Težina staze: laka

Do početne stanice se stiže sa vrha Mali karaman, obeleženom stazom. Nalazi se na istočnoj strani i spušta se sa vrha Vučak prema Marinim vodama. Sa vrha Vučak se može preći na stazu br. 10 Karaman i dalje prema Gobelji ili se vratiti nazad na stazu br. 8 Mali karaman.

 1. Karaman

Tip: ski lift; Dužina: 857 m; Težina staze: laka

Nalazi se na severnoj strani i spušta se sa vrha Vučak prema prevoju Jaram. Sa dna Karamana desno vodi uža prečica prema početnim stanicama žičara br. 19 Gvozdac i br. 18 Ledenice.

 1. Jaram

Tip: ski lift; Dužina: 598 m; Težina staze: laka

Staza vodi prema vrhu Gobelje i stazama koje se spuštaju prema hotelu Srebrnac. Staza je laka, blaga, pogodna za početnike i decu. Do staze Jaram se dolazi sa vrha Gobelja na koji izlazi Gobelja relej i direktnim prelaskom puta na prevoju Jaram sa staze Karaman.

 1. Gobelja relej

Tip: ski lift; Dužina: 706 m; Težina staze: srednje teška FIS

Nalazi se iznad hotela Srebrnac. Na vrhu Gobelja (1.934 m) se spaja sa stazom Jaram i ostalim stazama ski centra.

 1. Gobelja greben

Tip: ski lift; Dužina: 606 m; Težina staze: srednje teška

Do nje se dolazi sa dna staze br. 12 Gobelja relej. Sa vrha se otvara lep pogled na Župu i Toplicu. Postoje dve staze, jedna uz samu žičaru i druga staza koja se odvaja desno. Staza je FIS sertifikovana za slalom i pri dnu se spaja sa prečicom koja dolazi od dna staze Gobelja relej.

 1. Kneževske bare

Tip: ski lift; Dužina: 836 m; Težina staze: laka

Nalazi se na istočnoj strani Kopaonika. Osunčana je u prepodnevnim časovima. Vrh staze je na Malom karamanu. Na dnu staze, desno odvaja se uska prečica kojom se može doći do polazne stanice žičare br. 6 Duboka. Sa dna staze levo dolazi prečica sa Bele reke II.

 1. Bela reka I

Tip: dvosed; Dužina: 1.671 m; Težina staze: srednje laka

Početak staze je na 1.057 mnv, a izlazak je na 1.360 nvm. Namenjena prvenstveno skijašima smeštenim u Brzeću za izvlačenje do vrha planine. Staza je laka.

 1. Bela reka II

Tip: dvosed; Dužina: 1.288 m; Težina staze: teška

Spada u veoma teške staze i preporučuje se isključivo dobrim skijašima. Skijanje ovom stazom predstavlja nezaboravan užitak, kako zbog same staze, tako i zbog predivnog pogleda na južnu Srbiju. Bela reka II se nastavlja na Belu Reku I kojom se stiže do samog Brzeća. Ukupna dužina obe staze je preko 3,5 km, a visinska razlika je skoro 900 m. Sa vrha se spuštaju tri prečice: jedna prema dnu Gvozdca, druga prema dnu Kneževskih bara i treća koja ide prema vrhu Struga. Do staze se stiže sa vrha Mali karaman grebenom preko vrha Ledenice.

 1. Struga

Tip: ski lift; Dužina: 714 m; Težina staze: teška

JP Skijališta Srbije planira da uskoro pusti u rad stazu i žičaru Struga. Početak žičare se nalazi na Kamarištu, mestu gde se spajaju dvosedešnice Bela reka I i Bela reka II, a zatim vodi prema vrhu Struga (1.608 m).

 1. Ledenica

Tip: ski lift; Dužina: 780 m; Težina staze: teška – crna

Staza je veoma teška. Poslednja trećina staze je zajednička sa Gvozdcem. Sa vrha Ledenica desno se posle blage uzbrdice stiže do izlazne stanice Bele reke II, a ako se na polovini puta prema Beloj Reci II skrene desno stiže se prečicom do podnožja Kneževskih bara.

 1. Gvozdac

Tip: ski lift; Dužina: 916 m; Težina staze: teška – crna

Staza je teška i spušta se sa vrha Ledenice (1.915 m). Donja polovina staze je zajednička sa žičarom Gvozdac. Do staze se stiže bilo kojom žičarom koja izlazi na vrh Mali karaman (Mali karaman, Kneževske bare), sa izlazne stanice staze Karaman, prečicom sa Jarma i prečicom sa izlazne stanice Bele reke II. Skijaši često sa vrha Gvozdca probiju prečicu kroz šumu do Ledenice.

 1. Duboka II

Tip: četvorosed; Dužina: 1.107 m; Težina staze: srednje teška

Do žičare se stiže spuštanjem niz Duboku I ili Krčmar, čija je polazna stanica odmah uz polaznu stanicu Duboke II. Između ove dve polazne stanice nalazi se kafić „Bačija Krčmar“ u kojoj se možete odmoriti uz piće i hranu. Na sredini žičare je nekada postojala među-stanica sa koje se silazilo na prečicu Kneževske bare – Duboka I. Nakon izlaska sa žičare skretanjem udesno možete doći do Kneževskih bara, a pravo ispred vas su leva i desna staza žičare Karaman greben.

 1. Krčmar

Tip: dvosed; Dužina: 1.931 m; Težina staze: srednje teška

Staza spada u srednje teške staze, sa nešto lakšim gornjim delom i izuzetno teškim ostatkom staze. Najduža kopaonička žičara polazi iz dna Duboke odmah pored polazne stanice Duboke II, a izlazna stanica je nekoliko desetina metara ispod Pančićevog vrha. Na svojoj trasi žičara ima jednu među-stanicu čija je svrha da se prečicom stigne do početne stanice Duboke I. Do žičare se stiže spuštanjem niz Duboku I ili spuštanjem sa vrha Suvo rudište preko stare Duboke.

 1. Mašinac

Tip: ski lift; Dužina: 300 m; Težina staze: laka

Ovo je najčešće prva žičara od koje kreću početnici. Laka je, blaga i kratka. Staza od turističkog centra vodi prema prevoju Pajino preslo (1.800 m). Pogodna za početnike i decu.

Crvene bare – Staze za nordijske discipline

Crvene bare se nalaze na ravnom delu Kopaonika, u šumovitim predelima, obraslim jelovom i smrčevom šumom. Pravcem severozapada, od Pančićevog vrha Suvog rudišta i samog Turističkog centra Kopaonik, prosečene su i uređene staze za nordijske discipline tj. Lang lauf koje se nalaze preko puta Konaka između 1.788 i 1.713 m nadmorske visine (75 m visinska razlika), što predstavlja idealne uslove za ovu vrstu takmičenja (biatlon, triatlon). Staze su uređene i obeležene u dužinama od 3, 5 i 10 km, što znači da ih mogu koristiti kako rekreativci tako i vrhunski takmičari koji se bave ovim sportom